אם הילד סובל מאסטמה או נזלת אלרגית, רופא הילדים ירשום טיפול בסטרואידים. תרופות אלו זמינות ונחשבות כטובות ביותר להפחתת הנפיחות והגירוי המתרחשים עם אסטמה או אלרגיה כרונית.
התרופה פועלת בשני אופנים. בסטרואידים מערכתיים העוברים בגוף לטיפול בדלקת, וסטרואידים בשאיפה העוברים ישירות למקום התרחשות הדלקת.
אלו הם טיפולים בטוחים ויעילים, אך בדומה לכל התרופות, יש להבין את תופעות הלוואי האפשריות. סטרואידים בשאיפה כרוכים בהרבה פחות סיכונים מאשר תופעות הלוואי של סטרואידים מערכתיים, בשל המינון המופחת בהרבה שלהם. כמות התרופות בסטרואידים מערכתיים עשויה להיות פי עשרה עד מאה יותר.
סטרואידים מערכתיים
נקבעים לתקופה קצרה אם הילד סובל מהתקף אסטמה חמור. במקרים מסוימים, תרופות אלו עשויות להציל חיים. הרופא עשוי לרשום את התרופה בצורת גלולה או נוזל. התרופה עשויה להיקבע גם באמצעות זריקה או דרך הווריד (IV).
תופעות הלוואי עשויות לכלול שינויי התנהגות, תיאבון מוגבר, אקנה, פטרת בפה, קלקול קיבה, או בעיות שינה. כל התופעות האלו נעלמות כשמפסיקים את התרופה. תופעות לוואי חמורות נוספות עשויות להתרחש אם התרופה נצרכת למשך שבועיים או יותר, וכוללות קטרקט, שהוא ערפול עדשת העין, עלייה במשקל, החמרת סוכרת, דילול עצם, האטת צמיחה, יכולת מופחתת של המערכת החיסונית להילחם בזיהומים, כיבי קיבה ולחץ דם גבוה.
סטרואידים בשאיפה
נקבעים למניעת או שליטה בתסמיני אסטמה. דלקת בסימפונות של הריאות היא גורם חשוב של אסטמה, וסטרואידים בשאיפה עובדים באמצעות הפחתת דלקת זו. זוהי התרופה היעילה ביותר לטווח הארוך לשליטה ומניעת אסטמה. הסטרואידים מפחיתים את התסמינים, ויתכן שהילד לא יזדקק לתרופות אחרות. סטרואידים בשאיפה יכלים אף לשפר את איכות השינה ופועלים למניעת ההתקפים.
השימוש בתרופה מבוצע באמצעות משאף, ותופעות הלוואי הרבה פחות נפוצות וחמורות מהתופעות המתרחשות כתוצאה משימוש מערכתי לטווח הארוך. הן עשויות לכלול זיהום בפה או צרידות. הסיכון יכול להיות מופחת באמצעות נקיטה באמצעי זהירות בשימוש במשאף, שטיפת הפה לאחר השימוש, או שימוש במינון הנמוך ביותר הנדרש.
סטרואידים לאף – נקבעים למניעת או שליטת גודש באף בנזלת אלרגית. הם יעילים לשימוש בטיפול בתסמיני אלרגיה, ויתכן שהילד לא יזדקק לתרופות רבות אחרות לטיפול באלרגיה. התרופה נקבעת כתרסיס לאף, ותופעות הלוואי עשויות לכלול גירוי האף, או תחושה שמשהו "עובר" במורד הגרון במהלך הריסוס. לעיתים ילד עשוי לסבול מדימום באף ובמקרה זה יש להפסיק את השימוש בתרסיס למשך מספר ימים על מנת לאפשר לילד להשתמש בתרופה מחדש לאחר ההפוגה.
מחקרים שנערכו לאחרונה הראו שסטרואידים בשאיפה לטיפול באסטמה עשויים להאט את הצמיחה בקרב חלק מהילדים במהלך השנה הראשונה לטיפול, אך תופעת לוואי זו זמנית בלבד. בסופו של דבר, הילדים גדלים בהתאם לשלבים הרגילים שלהם כבוגרים. להפחתת הסיכון לתופעות הלוואי, רופא הילדים יקבע את המינון הנמוך ביותר הנדרש לשליטה בתסמינים. גובה הילד נמדד באופן קבוע במהלך המעקבים הרפואיים.