רפואת ילדים היא תחום רפואי שעוסק באבחון של מחלות ילדים ובטיפול בילדים החל מהלידה ועד גיל 21.
במדינת ישראל רופא ילדים הוא רופא מומחה שהתמחה ברפואת ילדים כשבאפשרותו לעבור גם תת התמחות בנושאים שונים כמו למשל אונקולוגיית ילדים או קרדיולוגיית ילדים.
במאמר זה נסקור את ההבדלים המרכזיים בין רפואת ילדים לרפואת מבוגרים על קצה המזלג.
ההתפתחות הגופנית
אחד ההבדלים המשמעותיים ביותר שמבדילים בין רפואת ילדים לרפואת מבוגרים הוא שהמחלות השונות שעלולות לפגוע בילדים מהוות איום ממשי על תהליך הגדילה, הצמיחה וההתפתחות הפיזית כמו גם המנטלית שלהם.
מאחר והמבוגרים כבר סיימו את התהליך ההתפתחות שלהם, המחלות השונות לא מסכנות את ההתפתחות התקינה שלהם, אך בילדים ישנה חשיבות עליונה להיות ערים להשפעה של כל מחלה ומחלה על הצמיחה וההתפתחות.
כמו כן, מאחר והילדים עדיין נמצאים בתהליך של גדילה הטיפול בהם מאוד דינמי. כך למשל ילדים שחולים במחלות כרוניות כמו אסטמה, קרוהן וקוליטיס, זקוקים למינונים משתנים של תרופות בשל ההתפתחות הפיזית שלהם לא אחת ובנוסף ישנם טיפולים רבים שלא ניתן לבצע בילדים בשל ההתפתחות והדינמיות שמאפיינת את תקופת הילדות.
לצורך העניין נציין שכיום לא נהוג לבצע למשל ניתוח להסרת משקפיים בלייזר לפני גיל 21 כיוון שהרפרקציה בילדים לא יציבה מספיק בשביל לעבור את הניתוח.
בעיות תקשורת
הבדל משמעותי נוסף בין רפואת ילדים לרפואת מבוגרים הוא בעיות התקשורת שבאות לידי ביטוי, כמובן בעיקר בתינוקות, אך גם בילדים קטנים וכמובן שבפעוטות. חלק חשוב מאוד בתהליך האבחון של מחלות שונות ומצבים רפואיים מגוונים כולל תשאול מקיף של הנבדק בנוגע לתסמינים מהם הוא סובל.
מאחר וילדים קטנים מתקשים לנסח את עצמם ומאחר ויכולת השפה אינה מובנת מאליה בגילאים הצעירים, האבחון של בעיות פיזיות בילדים לרוב מהווה אתגר גדול יותר בילדים מאשר במבוגרים.
היענות לטיפול
ישנן מחלות רבות מספור שבהן התוצאות החיוביות של הטיפולים השונים כרוכות בהיענות מלאה לטיפול מצד המטופל.
בעוד שבמבוגרים לרוב ההיענות לטיפול היא גבוהה כיוון שהם מבינים את מצבם הרפואי ואת החשיבות שבקבלת טיפול, הרי שילדים פעמים רבות טרם הגיעו לשלב שבו הם מסוגלים לפעול בשיקול דעת מלא ולפיכך מתקיים אתגר מסוים שבא לידי ביטוי בקושי לרתום אותם לתהליך הטיפולי.
החשיבות של הטיפול הרב מקצועי
ילדים נוטים לסבול מבעיות רבות במישור החברתי, הנפשי והרגשי בעקבות מחלות פיזיות שהם לוקים בהן יחסית למבוגרים. בהתאם לכך, במהלך הטיפול בילדים חשוב מאוד לשים את הדגש גם על הצד הרגשי-נפשי בנוסף לטיפול בפתולוגיה הפיזית.
מאחר ומחלות רבות שאופייניות לילדים באה לידי ביטוי בתחומים רבים לא אחת מתעורר הצורך להגיש טיפול על ידי צוות רב מקצועי.
מחלות ייחודיות לילדים
בדיוק כפי שישנן מחלות מסוימות שמופיעות רק בקרב מבוגרים כמו למשל אלצהיימר או טרשת עורקים, כך גם ישנן מחלות שאופייניות לילדים שלא מופיעות במבוגרים.
בנוסף לכך, ישנן מחלות שגם מבוגרים יכולים לחלות בהן וגם ילדים אבל השכיחות שלהן שונה מאוד בין שתי האוכלוסיות. כמו כן, ישנן מחלות מסוימות שהמהלך והאופי שלהן שונה מאוד בין ילדים ומבוגרים ולכן הידע שנצבר בנוגע אליהן במבוגרים לאו דווקא רלוונטי לטיפול בילדים.
בהתאם לכל האמור לעיל ניתן להבין את החשיבות של קבלת שירותי רפואה מרופא שמתמחה ברפואת ילדים. שימו לב – רופא משפחה אכן מטפל בילדים באופן שגרתי, אך הוא בפירוש לא רופא מומחה לרפואת ילדים אלא רופא כללי.
באפשרותו להעלות חשד בנוגע לקיום של מחלות שונות, אך בכל מקרה של פתולוגיה מסוכנת או מורכבת תפקידו הוא לשלוח את הילד לאבחון, טיפול ומעקב אצל רופא ילדים מומחה.