עד לפני מספר עשורים ההתייחסות שניתנה למחלות עור שהופיעו בילדים או בתינוקות הייתה זהה להתייחסות שניתנה למחלות עור של מבוגרים.
עם זאת, כיום ידוע כי למחלות העור שמתפתחות בקרב ילדים ותינוקות צריכה להינתן תשומת לב והתייחסות שונות לגמרי. הסיבה לכך נעוצה במספר גורמים להלן:
- ישנו מגוון רחב ביותר של מחלות שקיימות באופן בלעדי או בשכיחות גבוהה יותר בילדים.
- מחלות רבות באות לידי ביטוי באופן שונה בילדים ובמבוגרים.
- ישנן מחלות רבות שלא באות לידי ביטוי מבחינה קלינית בילדות, אך ניתן לאבחן אותן בילדות ולהגיש טיפול שבכוחו להביא לעיכוב התפתחות המחלה ואף למניעתה.
- הגוף של הילד או התינוק מגיב בצורה שונה לטיפולים שניתנים למבוגרים. כך למשל ישנן תרופות שאסורות לשימוש בילדים וכן ישנן טכניקות כירורגיות שונות שיש לבצע בילדים ובמבוגרים.
מה הם הגורמים למחלות בעור בילדים?
ישנו מגוון עצום של מחלות עור בילדים. חלק מהמחלות נובעות בדיוק מאותם הגורמים שמביאים להיווצרות של מחלות בעור במבוגרים וחלק נובעות מגורמים ייחודיים לתקופת הילדות. בין היתר מדובר על הגורמים הבאים:
- גנטיקה – חלק ממחלות העור הן מחלות גנטיות. חלקן עוברות בתורשה וחלקן מתהוות כתוצאה ממוטציה חדשה בצאצא שנולד לשני הורים בריאים שלא נושאים את המוטציה בתאים שלהם.
- זיהום – זיהומי עור בילדים הם ממצא שכיח. הזיהום יכול להיות ממקור נגיפי, ממקור חיידקי, פטרייתי או טפילי. מאחר וחלק ניכר מהזיהומים מתאפיינים ביכולת הדבקה מרשימה, הרי שלרוב הזיהומים העוריים מתפשטים במיוחד בקרב ילדים קטנים.
- אלרגיה – חלק ממחלות העור בילדות הן תוצאה של רגישות לאלרגנים מסוימים. במקרים מסוימים המחלות חולפות עם הגיעם של החולים לבגרות ובמקרים אחרים המחלות משנות את פניהן ובאות לידי ביטוי באופן שונה בבגרות. בין היתר מדובר על אסטמה של העור או אטופיק דרמטיטיס.
- מחלות מולטי פקטוריאליות – ישנן מחלות שעל מנת שתתפרצנה בחולים צריך להתקיים שילוב ייחודי של מספר גורמים. בין היתר מדובר על נטייה גנטית לחלות במחלה בשילוב עם חשיפה לחומרים מסוימים או בשילוב עם תזונה מסוימת, מצבים נפשיים מסוימים ועוד.
תסמינים של מחלות עור בילדים
קצרה היריעה מלהכיל את כל התסמינים האפשריים של מחלות העור השונות שעלולות לפגוע בילדים. עם זאת, חשוב לציין כי ישנן מחלות שבאות לידי ביטוי באופן קל ביותר ושלעתים אף לא מצריכות טיפול כלל או שמגיבות לטיפול במהירות, אך ישנן גם מחלות שיכולות לפגוע באופן קשה באיכות חייו של הילד ואף לסכן את חייו.
מדובר בעיקר על מחלות שבהן הפגיעה העורית כה חמורה עד שהיא מובילה לבעיות תפקוד ולהגדלת הסיכון לחדירת זיהומים משניים לגוף דרך העור הפגוע. במקרים מסוימים הפגיעה בעור תהיה הממצא היחיד או התסמין היחיד של המחלה אך ישנן גם מחלות רבות שבאות לידי ביטוי במערכות גוף נוספות שבהן התסמינים העוריים מהווים רק חלק מסוים ממכלול הסימפטומים האפשריים.
כיצד מאבחנים מחלות עור בילדים?
מחלות עור בילדים נהוג לאבחן לפי ההסתמנות הקלינית שלהן, אך במקרים מסוימים מחלות שונות יכולות לבוא לידי ביטוי מבחינה קלינית בדיוק באותו האופן.
לפיכך, במקרים מסוימים יהיה צורך לבצע מספר בדיקות שכוללות ביופסיה של העור, בדיקות דם לאבחון נוגדנים לנגיף מסוים, בדיקות של הפרשות מהנגעים העוריים, בדיקות לאבחון של תסמינים נוספים ועוד.
כיצד מטפלים במחלות בעור בילדים?
הטיפול במחלות בעור בילדים משתנה בהתאם לגורם למחלה ובהתאם להסתמנות הקלינית שלה. במחלות מסוימות ניתן לטפל על ידי מתן אנטיביוטיקה בדגש על מחלות חיידקיות, באחרות ניתן לטפל על ידי מתן סטרואידים בדגש על מחלות ממקור אוטואימוני וכן ישנן מחלות רבות שחולפות מאליהן גם ללא טיפול.
חלק מהמחלות ניתן לרפא, ישנן מחלות שניתן לחסן מפניהן וכן ישנן מחלות חשוכות מרפא שהטיפול בהן הוא טיפול תומך בלבד שמיועד להביא להקלה במידת החומרה של התסמינים בלבד ולא לריפוי.
ראו גם:
אקנה
אולי יעניין אותך גם:
דרמטומיוזיטיס של הילדות: כך מזהים ומטפלים בדלקת עור ושרירים בילדים