צהבת A היא מחלה שבאה לידי ביטוי בדלקת בכבד. בדרך כלל התסמינים של המחלה מופיעים בין שבועיים לשבעה שבועות מההדבקה, כשסוג התסמינים ומידת החומרה שלהם משתנים בין חולה לחולה.
צהבת A נחשבת לדלקת הכבד הנפוצה ביותר בעולם ובדרך כלל מדובר על מחלה קלה מאוד יחסית.
מה הם התסמינים של המחלה?
התסמינים של צהבת A מגוונים מאוד אך כפי שציינו, לא תמיד התסמינים כולם יופיעו בחולים. בין היתר מדובר על תסמינים שמזכירים מאוד תסמינים של שפעת כמו למשל כאבי שרירים ומפרקים, חום, כאבי ראש ועייפות. בנוסף לכך מדובר על אובדן של התיאבון, שתן כהה, שינוי של גוון העיניים והעור לצהוב, שלשולים, הקאות, בחילות, כאבי בטן ועוד.
בילדים שנדבקו בנגיף שמעביר את המחלה מתחת לגיל שש ייתכן מאוד שלא יופיעו תסמינים כלל ובמידה ויופיעו הם יהיו קלים מאוד.
האם מדובר על מחלה מסוכנת?
בדרך כלל המחלה לא מסוכנת יתר על המידה והתסמינים יכולים להיות נוכחים עד חודשיים לכל היותר. עם זאת, במקרים מסוימים ההחלמה עלולה להיות ממושכת יותר והתסמינים יכולים להיות נוכחים אפילו חצי שנה ויותר.
בדרך כלל המחלה לא גורמת לנזק לרקמת הכבד שנשאר לאחר חלוף המחלה אך בקרב חצי אחוז מהחולים הצהבת עלולה לגרום לקריסה מוחלטת של הכבד ולמוות. לאחר גיל ארבעים הסיכון למות כתוצאה מהמחלה עולה מאוד (עד פי 4 מהסיכון לתמותה בגיל צעיר כתוצאה מהידבקות בנגיף).
כיצד נדבקים במחלה?
במחלה נדבקים כאשר צורכים מזון או נוזלים שזוהמו בצואה של אדם שנושא את הנגיף. לפיכך, היא יכולה למשל לעבור לסועדים במסעדה שבה עובד טבח שנגוע במחלה שלא שטף את ידיו לאחר שיצא מהשירותים, אך יכולה גם להתפרץ במעונות יום בהם הגננות לא הקפידו על נטילת ידיים בין החלפת החיתולים לבין הכנת הארוחה.
החיסון לצהבת A שניתן בישראל
ישנם שני סוגים של חיסונים שנהוג לתת היום בישראל. החיסון הראשון כלול בשגרת החיסונים מאז שנת 1998 וניתן בשתי מנות. הזריקה הראשונה ניתנת בגיל שנה וחצי והשנייה ניתנת בין גיל שנתיים לגיל שנתיים וחצי.
מאז שהחלו לתת את החיסון לילדים בישראל שיעורי התחלואה בצהבת A ירדו מאוד. לפני שהחלו לתת את החיסון שיעורי התחלואה עמדו על אלפי מקרים מדי שנה ואילו היום מדובר על מאה וחמישים מקרים לכל היותר מדי שנה.
החיסון הפעיל הוא חיסון שמכיל נגיפים מפורקים של נגיף ההפטיטיס A שלאחר שהם באים במגע עם מערכת החיסון האנושית המערכת מייצרת נוגדנים נגד הנגיף והחיסון הסביל מכיל נוגדנים וניתן במקרים שבהם החולה נדבק במחלה מבלי שחוסן נגדה מלכתחילה.
החיסון הסביל מעניק הגנה למשך של שבועיים בלבד, אך החיסון הפעיל מספק הגנה למשך של חמש עד עשר שנים אם כי במקרים מסוימים הוא מסוגל לספר הגנה לטווח של עד עשרים ואף עשרים וחמש שנה.
החיסון הפעיל נקרא בשמות הבאים: הפטייריקס, טווינריקס ילדים או האבריקס והחיסון הסביל נקרא BeriglobinP או Omr-igG-am.
כיצד ניתן החיסון?
החיסון מוזרק ישירות לשריר. בתינוקות הוא ניתן לשריר הירך ובמבוגרים הוא ניתן לשריר הזרוע. את החיסון בתינוקות מבצעות האחיות בתחנות טיפת חלב.
האם קיימות תופעות לוואי לחיסון?
קיימות תופעות לוואי רבות שעלולות להופיע לאחר מתן החיסון. חלקן מקומיות כמו למשל כאב, נפיחות או אודם באזור ההזרקה וחלקן מערכתיות כמו למשל ירידה בתיאבון, חולשה, עייפות או הרגשה כללית רעה. לרוב התופעות חולפות מאליהן תוך יומיים לכל היותר, אך במקרים נדירים עלולות להופיע תופעות חמורות שמצריכות בדיקה ומתן טיפול רפואי בדחיפות.
תופעות לוואי שצריכות להדליק נורה אדומה הן תופעות כמו למשל פריחה עורית נרחבת מאוד, קשיי נשימה, בצקת, אובדן הכרה, ירידה חדה בלחץ הדם, הפרעות במערכת העצבים המרכזית ועוד.