בעיות שמיעה בילדים

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בעיות שמיעה בעיות שמיעה הן בעיות שיכולות להופיע בכל שלבי החיים, החל מהלידה וכלה בגילאים מבוגרים. במחצית מהמקרים בהם מאובחנת בעיית שמיעה בילדים, מתברר כי מקור ההפרעה הוא גנטי.

במחצית השנייה של המקרים מדובר בפגיעה נרכשת, כפי שנפרט בהמשך מאמר זה. במהלך העשורים האחרונים תחום הטיפול בבעיות שמיעה בילדים התפתח בצורה משמעותית וכיום ניתן לאתר בעיות שמיעה ולאבחן אותן במדויק סמוך מאוד ללידה ולטפל בהן עם אחוזי הצלחה גבוהים מאוד.

באופן כללי ישנה חשיבות לאבחון בעיות שמיעה בילדים בשלב כמה שיותר מוקדם, שכן בעיות שמיעה בילדים עלולות להוביל להתפתחות לא תקינה של יכולת הדיבור והתקשורת.

מה הם הגורמים לבעיות שמיעה בילדים?

ישנו מגוון רחב ביותר של גורמים לבעיות שמיעה בילדים, כאשר בגדול נהוג לחלק את כל הגורמים לשתי קבוצות עיקריות: ליקויי שמיעה המופיעים על רקע גנטי וליקויי שמיעה שלא מופיעים על רקע גנטי. ליקוי שמיעה גנטי יופיע בחלק מהמקרים כחלק מתסמונת שלמה הכוללת תסמינים נוספים כמו לדוגמה פיגור שכלי, בעיות התנהגות, עיוותים אנטומיים בשלד או בגולגולת ועוד. כמו כן ליקויי שמיעה גנטיים בדרך כלל מופיעים ישירות לאחר הלידה ולא מתפתחים במהלך הילדות. עד כה זוהו יותר מ- 400 ליקויי שמיעה גנטיים שונים.

תסמונות גנטיות הגורמות לבעיות שמיעה בילדים הן למשל תסמונת Jarvell and Langer-Nielsen, תסמונת Usher, תסמונת Treacher Collins, תסמונת Pendred, תסמונת Waardenburg ועוד.

ליקויי שמיעה שאינם גנטיים יכולים להיות תוצאה של דלקת קרום המוח, טיפול אנטיביוטי כרוני הניתן לתינוקות, זיהומים שפגעו בעובר כמו לדוגמה הרפס או אדמת, סמים או תרופות שנלקחו במהלך ההיריון והשפיעו על האוזן הפנימית בעובר, פגיעה טראומטית בעור התוף ועוד. בדרך כלל בעיות שמיעה המופיעות על רקע גנטי הן הפרעות שמיעה קבועות בעוד שהפרעות נרכשות, כלומר הפרעות שאינן על רקע גנטי, לא אחת חולפות מאליהן או בעזרת טיפול מתאים.

מה הם התסמינים של בעיות שמיעה בילדים?

בעיות השמיעה בילדים יכולות לבוא לידי ביטוי בדרכים שונות. כך לדוגמה הילד יכול לסבול מחירשות מוחלטת בשתי האוזניים, אך במקרים מסוימים יתקשה בשמיעה של צלילים חלשים באוזן אחת בלבד. ישנם ילדים שטווח התדרים שלהם לוקה בחסר, כלומר שביכולתם לשמוע רק ספקטרום מוגבל של צלילים. ישנם למשל ילדים שלא יכולים לשמוע צלילים גבוהים מאוד וישנם כאלו שלא יכולים לשמוע צלילים נמוכים מאוד.

האופן שבו התסמינים שמעידים על ליקוי השמיעה באים לידי ביטוי בילד משתנה לאורך תקופות החיים. כך לדוגמה עד גיל שלושה חודשים תינוק הסובל מבעיות שמיעה לא ייבהל וייתכן כי אף לא ימצמץ כאשר יטרקו לידו דלת או כאשר ייפול בסמוך אליו חפץ כבד ואילו ילד בין גיל שנה וחצי לשנתיים הסובל מבעיות שמיעה לרוב לא יוכל לצרף שתי מילים לכדי משפט כמצופה מבני גילו.

כפי שציינו, לא אחת כשמדובר בילדים הסובלים מליקוי שמיעה על רקע גנטי, יופיעו תסמינים נוספים כמו לדוגמה מומים בכליות, תווי פנים אופייניים, הגדלה של בלוטת התריס, הפרעות בקצב הלב, ליקויי ראייה ועוד.

כיצד מאבחנים בעיות שמיעה בילדים?

ישנן בדיקות סקר המבוצעות בישראל לכל יילוד וילד שמטרתן לאתר ילדים הסובלים מבעיות שמיעה בשלבים מוקדמים וישנן בדיקות אליהן מופנים ילדים בהינתן התסמינים המתאימים.

האבחון של בעיות שמיעה בילדים כולל אלמנטים רבים, כאשר בראש ובראשונה יש להתייחס לתסמינים עליהם מדווחים ההורים ואם הילד מסוגל לבטא את עצמו, לתסמינים עליהם הוא מתלונן. ישנן מספר בדיקות בסיסיות אותן יכול לבצע רופא אף אוזן גרון בקליניקה כמו למשל הסתכלות ישירה על עור התוף ותעלת השמע או בדיקות שמיעה בסיסיות, אך ייתכן מאוד שהילד יופנה לביצוע בדיקות שמיעה שונות במכון שמיעה כמו לדוגמה טימפנומטריה, בדיקת ברה ועוד.

כאשר מבצעים הערכה לילד הסובל מליקוי שמיעה, חשוב ביותר לבחון את ההיסטוריה המשפחתית שלו שכן כמחצית מהמקרים הם תוצאה של בעיה גנטית תורשתית. במקרים מסוימים ניתן יהיה לזהות את המוטציה המשפחתית ובעקבות זאת לתת למשפחה ייעוץ גנטי מתאים ולבנות תכנית טיפולית מתאימה. במקרים מסוימים ייתכן כי יהיה אף צורך להפנות את הילד לביצוע בדיקות הדמיה מתקדמות כמו לדוגמה בדיקת MRI מוח או בדיקת CT המכוונת לעצמות האוזן.

כיצד מטפלים בבעיות שמיעה בילדים?

הטיפול בבעיות שמיעה בילדים משתנה כמובן בהתאם לאטיולוגיה של הבעיה, הצורה שבה היא באה לידי ביטוי, מידת החומרה שלה, הפרוגנוזה ועוד. כך לדוגמה במקרה שבו מדובר על ילד הסובל מירידה בשמיעה על רקע הצטברות נוזלים באוזן התיכונה באופן כרוני, ייתכן כי יומלץ להוריו על ניתוח כפתורים שבו מותקנות צינוריות זעירות בעור התוף שתפקידן לאפשר מעבר נוזלים מהאוזן התיכונה לאוזן החיצונית.

לעומת זאת אם מדובר בבעיה חמורה יותר, ייתכן כי יומלץ על ניתוח להשתלת שתל שבלול (שתל קוכליארי) המיועד עבור תינוקות שנולדו עם ליקוי שמיעה עמוק, שלא מסוגלים להפיק תועלת ממכשירי השמיעה הסטנדרטיים.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

מחלות ילדים

כל מה שרציתם לדעת על מחלות ילדים כאן באתר

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן