דיכאון אצל ילדים

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דיכאון בילדיםבמשך תקופה ארוכה ביותר המומחים בתחום רפואת הנפש האמינו כי דיכאון בקרב ילדים הוא תופעה שלא עומדת בפני עצמה. למעשה, נהוג היה לחשוב כי דיכאון יכול לפגוע בילדים אך כחלק מהפרעות התנהגות, פוביות ועוד.

בשנים האחרונות התפתחה ההבנה לפיה גם ילדים עלולים לסבול מהפרעת דיכאון, אך לא פשוט לספק נתונים בנוגע לשכיחות התופעה וזאת כיוון שבמקרים רבים מאוד הדיכאון לא מאובחן. הגורם לאבחון הלקוי הוא שהדיכאון בילדים בא לידי ביטוי באופן שונה מאשר במבוגרים וכי המודעות לכך שגם ילדים עלולים לסבול מדיכאון עדיין נמוכה.

מה הם הגורמים לדיכאון בילדים?

להלן חלק מהגורמים שיכולים להוביל לדיכאון בתקופת הילדות:

  • גנטיקה – כיום ידוע כי ילדים שנולדו להורים שסובלים מדיכאון נמצאים בסיכון מוגבר ללקות בדיכאון בעצמם וכן כי ככל שהדיכאון פרץ בשלב מוקדם יותר, כך הסיכוי שמקורו בבעיה גנטית גבוה יותר.
  • בעיה הורמונלית – במספר מחקרים נמצא כי ילדים שסובלים מדיכאון טרם גיל ההתבגרות הפרישו כמות גדולה יותר של הורמון גדילה במהלך השינה בהשוואה לילדים שלא סבלו מדיכאון.
  • גורמים פסיכולוגיים – ישנו מגוון רחב ביותר של מצבים ואירועים שמקושרים לדיכאון בילדים כשבין היתר מדובר על התעללות מינית או אלימות שהופנתה כלפי הילד, אסון במשפחה, אבל, נסיבות חיים קשות, יחסים קשים עם ההורים ועוד.

מה הם התסמינים של דיכאון בילדים?

כפי שציינו, לעתים קרובות האבחון של הדיכאון בילדים יכול להיות מאתגר מאוד ויש לציין כי הדיכאון בא לידי ביטוי באופן שונה בהתאם לגיל של הילד.

בקרב ילדים קטנים הדיכאון יכול לבוא לידי ביטוי בשמיעה של קולות שמדברים אל הילד בחוסר הערכה ובתחושות פיזיות לא נעימות ואילו בקרב ילדים מעט גדולים יותר, הדיכאון יכול לבוא לידי ביטוי בתחושות אשמה, הענשה עצמית, מחשבות על מוות, חוסר תקווה ועוד. בקרב בני נוער הדיכאון יכול לבוא לידי ביטוי בשימוש בחומרים ממכרים, בהתנהגות שלילית, בהפרעות התנהגות שונות ועוד.

בנוסף לכל התסמינים שהוזכרו לעיל הדיכאון יכול לבוא לידי ביטוי בילדים בירידה ביכולת הריכוז, הפרעות שינה (חוסר שינה או עודף שינה), נסיגה חברתית, האטה בקצב הדיבור ובתנועות הגוף ועוד.

כיצד מאבחנים דיכאון בילדים?

על מנת לאבחן דיכאון בילדים יש לזהות לפחות שבועיים רצופים בהם הילד שרוי במשך רוב של הזמן במצב רוח עצבני, במצב רוח חריג כלשהו או במצב רוח עצוב שאינו שגרתי וכן לזהות לפחות ארבעה תסמינים נוספים שמזוהים עם הפרעת דיכאון.

בין היתר מדובר על הפרעות שינה, שינויים במשקל או ברמת התיאבון, תשישות, בעיות ריכוז ועוד. חשוב מאוד להימנע מאבחון עצמי או אבחון הורי שכן את האבחון המדויק והמקצועי יכול לבצע רק פסיכולוג או פסיכיאטר שמתמחה בטיפול בילדים או בבני נוער.

כיצד מטפלים בדיכאון בילדים?

הטיפול בדיכאון בילדים הוא מורכב ביותר ומשתנה בהתאם לסיפורו האישי של כל מטופל ומטופל. כך למשל עבור חלק מהמטופלים יומלץ להתחיל בטיפול פסיכודינמי או טיפול קוגניטיבי התנהגותי. עבור אחרים יתאים יותר להתחיל בטיפול משפחתי שבו מערבים את יתר בני המשפחה בטיפול וכן במקרים מסוימים יהיה צורך להיעזר באנשי מקצוע נוספים על מנת לשפר את היכולת של המטופל לשפר למשל את הכישורים החברתיים שלו.

הטיפול בתרופות פסיכיאטריות עדיין שנוי במחלוקת וזאת כיוון שלתרופות עלולות להיות תופעות לוואי שיכולות לפגוע בצורה קשה במערכות גופניות כמו גם נפשיות במטופלים. לפיכך במידה ונעשה שימוש בתרופות לטיפול בדיכאון, חשוב להיות תחת מעקב מקצועי צמוד של מרפאה פסיכיאטרית המתמחה בטיפול בילדים.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

מחלות ילדים

כל מה שרציתם לדעת על מחלות ילדים כאן באתר

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן