התנהגות אימפולסיביות והפרעות בשליטה על הדחפים בקרב ילדים

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

התנהגות אימפולסיביות והפרעות בשליטה על הדחפים בקרב ילדיםשליטה על הדחפים או שליטה עצמית היא מיומנות שנרכשת במהלך חיי האדם ולמעשה כבר החל מהינקות. ההתפתחות של השליטה על הדחפים היא חלק אינטגרלי ומהותי מתהליך ההתבגרות ובמהלכה האדם רוכש שליטה על ההתנהגות שלו, על מחשבותיו ועל רגשותיו.

כאשר התינוק בא לעולם הוא מגיב לסביבתו באופן רפלקסיבי וכך הוא גם מגיב לגירויים הפנימיים שלו. עם זאת, בהחלט אפשר לראות סימנים ראשוניים של שליטה בדחפים אפילו במהלכם של החודשים הראשונים לחיי התינוק שהולכים ומתפתחים לאורך הילדות המוקדמת.

ממה מושפעת השליטה על הדחפים בילדים?

השליטה על הדחפים וההתפתחות של השליטה על הדחפים מושפעות במידה ניכרת הן מגורמים סביבתיים והן מגורמים גנטיים. הגורמים הנ"ל הם אלו שמובילים להבדלים הבין אישיים שניתן להבחין בהם כבר בילדות המוקדמת. במהלך ההתפתחות בשנות החיים הראשונות, ילדים שונים מראים שונות רבה ביותר במידת היכולת שלהם לווסת את התגובה ההתנהגותית והרגשית למצבים זהים בהתאם לנורמות החברתיות, להנחיות, לחוקים ולמבנה הרגשי הראשוני שלהם.

בכל ילד קיימת אינטראקציה הדדית בין הגורמים הגנטיים לגורמים הסביבתיים משום שהמבנה הגנטי מסוגל להגביר במידה רבה את מידת הרגישות של הילד לגורמים הסביבתיים שבילד אחר לא יגרמו להשפעה באותה המידה. במישור הפיזיולוגי הביוכימי של השליטה על הדחפים לוקחים חלק חומרים כמו הדופמין והסרוטונין שמושפעים מנטיות גנטיות שונות ובמישור הסביבתי מדובר בעיקר על האינטראקציה בין התינוק או הפעוט לדמות המטפלת בו, על המודל לחיקוי שמהווים ההורים והאחים ועוד.

אימפולסיביות בילדים

כאשר השליטה על הדחפים נמוכה, הדבר יכול לבוא לידי ביטוי בהתנהגות אימפולסיבית או לא מווסתת. חוסר שליטה עצמית בהחלט עלול להוביל למצב של פגיעה חמורה הן באדם עצמו והן בסביבתו. כך למשל לקויות בשליטה על הדחפים עלולות להוביל לקושי חברתי וקושי רגשי. אימפולסיביות מהווה את אחד מהמרכיבים של הפרעת קשב וריכוז, אך באופן עקרוני יכולה לנבוע גם מבעיות שאינן נוירולוגיות כמו למשל בעיות רגשיות מסוימות.

ההגדרה של אימפולסיביות בילדים היא דחף פתאומי ולא צפוי ללא השקעה של מחשבה עמוקה, חוסר תשומת לב לפרטים, קושי רב בעיבוד של מידע והתנהגות שמאופיינת בפעולה ללא תכנון. ילדים שסובלים מאימפולסיביות נוטים להתקשות בדחיית סיפוקים, להתפרץ לדברי האחר, לענות על שאלה מבלי להמתין לסיומה, לא להישמע להוראות ועוד.

כיצד ניתן לאבחן בעיות שליטה על הדחפים ואימפולסיביות בילדים?

באופן עקרוני מאחר והשליטה על הדחפים אינה מושגת ביום אחד, לא תמיד ניתן לקבוע בבירור האם הילד נמצא עדיין בתהליך של למידה והתפתחות או שמא מדובר על פתולוגיה שדורשת התערבות טיפולית מקצועית. לאור זאת, במידה וההורים מאמינים כי הילד סובל מבעיה שיש להתייחס אליה, עליהם לפנות לאבחון אצל פסיכולוג, פסיכיאטר או נוירולוג שמתמחה בטיפול בילדים.

האם ניתן לטפל באימפולסיביות בילדים?

באופן עקרוני לא רק שניתן לטפל באימפולסיביות בילדים, אלא שככל שהטיפול יינתן בשלב מוקדם יותר, כך הוא גם יהיה אפקטיבי יותר. כיום ישנן שיטות טיפול רבות שמתאימות לילדים שנוטים לאימפולסיביות שמותאמות לכל ילד בהתאם למקור הבעיה, בהתאם לרמת האימפולסיביות, בהתאם לגילו, יכולותיו ועוד. ישנו מגוון רחב ביותר של מצבים שמקושרים להתנהגות אימפולסיבית ולחוסר שליטה בדחפים בילדים שעליהם ניתן למנות אוטיזם, הפרעת הקשב, ריכוז והיפראקטיביות, דיכאון, הפרעה טורדנית כפייתית ועוד.

עבור כל אחד ואחד מהמצבים הנ"ל קיימים פרוטוקולים טיפוליים שונים וניתן לבחור במגוון של טכניקות טיפוליות בהתאם לצורך. בין היתר מדובר על תרפיה בבעלי חיים, טיפול פסיכולוגי לילדים, טיפול תרופתי ועוד.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

מחלות ילדים

כל מה שרציתם לדעת על מחלות ילדים כאן באתר

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן