בדיקות הדמיה שונות מאפשרות, באמצעות מכשור רפואי מתקדם, לקבל תמונה ברמת דיוק גבוהה של איברים פנימיים ורקמות שונות. בדיקה מקובלת ואיכותית הינה MRI והיא מתאימה מאוד גם לביצוע בקרב ילדים.
מהן התועלות שבה? מהן היתרונות ביחס לבדיקות הדמיה אחרות? אלה שאלות חשובות לכל הורה שבנו או בתו קיבלו זימון לבדיקה כזאת. חשוב גם לדעת כיצד להכין כהלכה את הילד לקראת הבדיקה.
בדיקה ללא קרינה
על מנת לקבל סקירה של איברים פנימיים ניתן לבצע בדיקת CT או לבצע צילומי רנטגן שונים. לפעמים, אין מנוס מביצוע בדיקות אלו, אולם כאשר זה אפשרי, עדיף הרבה יותר להסתמך על בדיקת MRI לילדים. מדוע? מכיוון שמדובר בבדיקה שאיננה כרוכה בקרינה.
שלא כמו צילומי רנטגן, ובוודא שלא כמו CT, ב-MRI לא נחשף הגוף לקרינה שכן הבדיקה נעשית באמצעות תהודה מגנטית. מדובר בבדיקה בטוחה, בדיוק באותה המידה שאין כל סכנה בחשיפה לגלי רדיו. ראוי, עם זאת, להדגיש שלא תמיד ולא בכל מקרה ניתן יהיה להשתמש ב-MRI כתחליף לבדיקות אחרות, שאינן חפות מקרינה.
למה משמשת הבדיקה
גם אם מדובר בבדיקה שאינה כרוכה בקרינה, הרי שלא מדובר בבדיקה יום יומית ובדרך כלל לא ייעשה בה שימוש אלא אם כן עולה הצורך מתוך סימפטומים שונים, ממצאים קודמים או חשש למחלות ומצבים רפואיים שונים. מתי למשל ייעשה השימוש ב-MRI בקרב ילדים? למשל כאשר ישנו חשש לפגיעה בעמוד השדרה ובמפרקים, בין אם בשל תאונה, בין אם בשל מצב ניווני, בין אם בשל חשש לפגיעה בדיסק, זיהום, שחיקה.
גם לצורך איתור פגיעה אפשרית באיברים פנימיים מקובל לבצע שימוש ב-MRI, למשל כאשר יש חשש לנזק בכבד, בטחול או בכליות. באמצעות תהודה מגנטית ניתן גם לגלות בעיה בדרכי השתן, מחלה של מערכת העיכול, המעי. באמצעות אותה הבדיקה ניתן גם לאתר פגיעה מוחית, בשל מום, חבלה, גידול, לחץ.
ניתן לזהות פגם במבנה המוח, ניתן לזהות לחץ שצריך לנקז, ניתן לזהות מקרה של זיהום או נזקים אחרים. ניתן אף לקבל תמונת מצב טובה לגבי כלי דם, ורידים ועורקים וכן ניתן לבדוק גם את מצב השרירים, השלד.
להכין את הילד ל-MRI
לפני הבדיקה חשוב להכין כהלכה את הילד ולספר לו מעט לגבי הצפוי. חשוב לומר שמדובר בבדיקה חיצונית, זהו לא ניתוח ובמרבית המקרים אין צורך בטשטוש או בהרדמה. לעיתים, יש צורך להזריק חומר ניגוד (מעין צבע) לווריד, כדאי שהתוצאות תתקבלנה בצורה ברורה יותר. במידה ומדובר בפעוט, ילד שלא מסוגל לשכב בשקט במהלך הבדיקה, עשויה להידרש הרדמה. מהלך כזה יבוצע בפיקוחו של רופא מרדים המומחה בהרדמת ילדים.
לילד חשוב להסביר מראש על מבנה המכשיר שבו הוא יידרש לשכב. לא צפויה אי נוחות מיוחדת אך נדרשת סבלנות. הבדיקה עשויה לארוך כשישים דקות ולעיתים גם יותר. מספר שעות לפני הבדיקה אין לאכול או לשתות, בהתאם להוראות של הרופא. מכיוון שאביזרים שונים עשויים להפריע לשדה המגנטי, נערכת הבדיקה לאחר שמסירים כל פריט נלווה, למעט בגדים (יש לשים לב שלא קיימים כפתורי מתכת, ריץ רץ וכדומה). במידת הצורך, יקבל הנבדק חלוק.
במהלך הבדיקה משמיע המכשיר כל מיני רעשים וצפצופים. לא מדובר בתקלה ואין כל חשש לשמיעה של הילד. חשוב להסביר מראש שאלה הקולות שמשמיעה המצלמה שמצלמת את הגוף. מבנה המכשיר דומה לקופסא ובאמצע מן מחילה. הילד ישכב על גבי מיטה שתוכנס באופן אוטומטי לתוך המחילה, דמוית הגליל. תוצאות הבדיקה יתקבלו לאחר מספר ימים.