במהלך חודשי הקיץ אנחנו נחשפים לעשרות מקרי התייבשות בילדים. סך הכול הגורמים להתייבשות בקרב ילדים ומבוגרים אינם שונים באופן מהותי, אך בקרב ילדים ההתייבשות עלולה לפגוע באופן חמור הרבה יותר.
באופן כללי, הגוף האנושי מורכב משבעים אחוז מים בקירוב ולפיכך המים נחוצים להתנהלות הפיזיולוגית השוטפת שלנו. המונח התייבשות מתאר מצב שבו התרחש איבוד נוזלים מוגבר שפגע ביכולות התפקודיות של הגוף.
מה הם הגורמים להתייבשות בילדים?
ישנו מגוון רחב ביותר של גורמים שיכולים להוביל להתייבשות בילדים. להלן הגורמים השכיחים ביותר:
- הקאות מרובות – ילדים שסובלים ממחלה מסוימת שגורמת להם להקיא נוטים לאבד כמויות גבוהות ביותר של נוזלים במהלך האפיזודות של ההקאה. לרוע המזל, במצבים שבהם הילד מקיא באופן חמור, יהיה קושי רב להחזיר את הנוזלים שאבדו באופן פומי ולפיכך ישנו צורך לתת לו עירוי נוזלים. ללא דאגה להחזרת הנוזלים באופן הראוי, תיתכן בהחלט התייבשות.
- שתייה לא מספקת – אחד הגורמים הנפוצים להתייבשות בקרב ילדים הוא חוסר צריכה מספקת של נוזלים. גורם זה שכיח במיוחד בימים חמים מאוד או בימים שבהם הילד עוסק בפעילות גופנית מאומצת.
- חום גבוה – עלייה משמעותית בחום הגוף מקושרת אף היא להתייבשות וזוהי הסיבה לכך שהרופאים ממליצים על שתייה מרובה במהלך ההתמודדות עם מחלות חום שונות.
- שלשולים חמורים – במצב שבו הילד משלשל, הסיכוי שלו לסבול מהתייבשות גבוה במיוחד. מצד אחד הוא מאבד הרבה נוזלים בצואה ומצד שני יכולת הספיגה של הנוזלים במעי הגס מוגבלת בשל התנועתיות המהירה של מערכת העיכול. לפיכך, כאשר הילד משלשל, יש להרבות במיוחד בצריכת נוזלים.
מה הם התסמינים של התייבשות בילדים?
ישנו מגוון רחב ביותר של תסמינים שיכולים להעיד על כך שהילד סובל מהתייבשות. ראשית, צבע השתן הופך לצהוב יותר וריחו לחריף יותר, כשבנוסף לכך כמות השתן קטנה וזאת כדי לפצות על המחסור בנוזלים.
הילד יכול לחוש תחושת כבדות ועייפות מוגברת או לחילופין להיות עצבני מאוד וחסר שקט. רוב הילדים שסובלים מהתייבשות הופכים לאדישים ואף אפאטיים לסביבתם הקרובה וכמובן שגם מופיעה תחושה חמורה של צמא גדול.
תסמינים נוספים שמופיעים בילדים בזמן התייבשות הם דופק חלש ואיטי, גפיים קרות, בכי שלא מלווה בדמעות ועוד.
כיצד ניתן לאבחן התייבשות בילדים?
באופן עקרוני ניתן לאבחן התייבשות לפי מראה השתן, לפי כמות הנוזלים שצרך הילד וכן לפי מספר בדיקות שניתן לבצע באופן ביתי כמו למשל טורגור העור או בדיקת מילוי קפילרי, אך על מנת לאבחן התייבשות באופן ודאי מבחינה רפואית, יש לגשת לביצוע בדיקות דם ושתן.
כיצד ניתן לטפל בהתייבשות?
הטיפול בהתייבשות נחלק לשני רבדים. ברובד הראשון יש להחזיר לילד את הנוזלים שאבדו לו אם באופן פומי ואם בעירוי וורידי וברובד הראשון יש לטפל במקור הבעיה. כך למשל אם הילד סובל מהתייבשות על רקע זיהום ויראלי שגורם לו להקאות, יהיה צורך לאשפז אותו, לתת לו עירוי וורידי של נוזלים ובמקביל לספק לו תרופות אנטי ויראליות.
כיצד ניתן למנוע התייבשות?
מניעה של התייבשות באופן עקרוני נחשבת לפשוטה ביותר, שכן היא כוללת בעיקר שתייה מרובה. במהלך ימי הקיץ או בזמן פעילות גופנית אין לסמוך על מנגנוני הצמא של הילד, אלא לתת לו לשתות מדי עשרים דקות עד חצי שעה תוך מתן תשומת לב להופעת תסמינים שיש בהם כדי להעיד על התייבשות. בנוסף לכך, מומלץ להימנע מחשיפה ממושכת לשמש במהלך הקיץ ולהקפיד על שתייה מרובה בעיקר במצבי שלשול, הקאות וחום גבוה.