וריקוצלה (בעברית נהוג לקרוא לתופעה בשם דליות האשך) היא תופעה שכיחה בקרב גברים שתועדה לראשונה על ידי הרופא היווני צלסוס עוד במאה הראשונה לספירה. בספרו המפורסם De Medicina מתאר צלסוס את התיאור הבא: "הוורידים הופכים מפותלים ותפוחים ויוצרים בחלק העליון גוש ומרחיבים את שק האשכים… ככל שמתפתחת המחלה האשך הנגוע הופך לקטן יותר כאילו שהתזונה שלו נפגעה"…
אלפיים שנים עברו מאז ובכל זאת עדיין המומחים הגדולים ביותר בתחום לא הצליחו להגיע להבנה מלאה של התופעה ולמידת ההשפעה שלה על יכולת ייצור הזרע. התופעה כמעט ולא מתרחשת בקרב ילדים מתחת לגיל עשר, אך שכיחותה עולה בין גיל עשר לגיל חמש עשרה עד שהיא מתייצבת על 15% באוכלוסייה הכללית.
מה הם הגורמים לוריקוצלה בילדים?
הגורם לוריקוצלה בילדים הוא נזק שנגרם למסתמים התוך ורידיים הממוקמים לאורכו של צינור הזרע. התפקיד של המסתמים הוא למנוע חזרה של הדם לאשכים ולדאוג לכך שהזרימה של הדם תהיה חד כיוונית מהאשכים כלפי מעלה. כאשר חלק מהמסתמים או כול המסתמים נפגעים, הדם חוזר לכיוון האשכים ולא מתנקז באופן תקין. כתוצאה מכך הוורידים באשכים מתנפחים ומתרחבים ונוצר המראה האופייני המתואר לעתים קרובות כ"שק של תולעים".
מה הם התסמינים של וריקוצלה בילדים?
הוריקוצלה תבוא לידי ביטוי כנפיחות רכה בחלקו העליון של שק האשכים. ב90% מהמקרים הנפיחות תופיע בצד שמאל שכן בילדים ברוב המוחלט של המקרים הוריקוצלה מתפתחת באשך השמאלי. במצב שכיבה לא ניתן יהיה לראות ממצא מיוחד, אך הוריקוצלה נראית גם נראית כאשר הנבדק עומד. במקרים מסוימים הוריקוצלה עלולה לגרום לכאבים אך ברוב המקרים הילדים מופנים לבדיקה של אורולוג לאחר בדיקה שגרתית אצל רופא המשפחה או רופא הילדים.
הסכנה העיקרית של הוריקוצלה היא שתגרום לפגיעה ביכולת הייצור של הזרע באשך. עם זאת, הבדיקות של איכות הזרע מיועדות בעיקר לגברים שסיימו את ההתבגרות המינית שלהם ולפיכך לא תמיד ניתן לקבוע בילדות או בהתבגרות האם אכן תסמין זה קיים.
כיצד מאבחנים וריקוצלה בילדים?
האבחנה של הוריקוצלה ילדים היא קלינית ומבוצעת אך ורק על ידי בדיקה גופנית. את דרגת החומרה של הוריקוצלה מסווגים לארבע דרגות חומרה ובמידת הצורך ניתן לאשש את האבחנה באמצעות בדיקת אולטרסאונד.
כיצד מטפלים בוריקוצלה בילדים?
כל עוד מדובר על וריקוצלה קלה או בינונית שלא גורמת לכאבים או להבדל משמעותי בגודל של האשכים, הרי שאין צורך לטפל בתופעה כלל אלא רק להמשיך לעקוב אחרי שינויים אחת לשנה אצל אורולוג. בדרך כלל הטיפול בוריקוצלה ניתן לגברים שמעוניינים להביא ילד לעולם וסובלים מאי פריון כתוצאה מהוריקוצלה אך בילדים ההתוויה הזו אינה רלוונטית כמובן.
במידה ואכן מתקבלת ההחלטה להגיש טיפול, צריך לקבל את ההחלטה לגבי סוג הניתוח שכן ניתן לבצע את הניתוח במספר טכניקות. במהלך הניתוח למעשה קושרים את הוורידים שהתרחבו על מנת להוציא אותם מכלל פעילות. בגישה הפתוחה סיכויי ההישנות גבוהים יותר אך יש צורך לבצע פחות חתכים ומשך הניתוח גם קצר יותר.
סיבוכים לאחר ניתוח וריקוצלה
הסיבוך המרכזי של הניתוח הוא הישנות של הוריקוצלה בשלב מאוחר יותר (עד 15% מהמנותחים יסבלו פעם נוספת מוריקוצלה לאחר הניתוח) אך יכולים להופיע סיבוכים נוספים כמו למשל זיהום בחתך הניתוחי, ניוון של האשך בעקבות פגיעה בעורק (סיבוך נדיר ביותר), הצטברות של מים באשך (מצב זה נקרא הידרוצלה, מופיע ב15% אחוז מהמנותחים ונגרם בעקבות פגיעה במערכת הניקוז הלימפטית) ועוד.