ילדים הסובלים מאלרגיה כלשהי יכולים למצוא את עצמם במצבים מסכני חיים, ובמיוחד כשמדובר בילדים בגילאי הגן. סייעת רפואית היא אחד הפתרונות, המוצעים כיום, על ידי משרד החינוך ומשרד הבריאות, המאפשר להורים "לישון בראש שקט" ולדעת שישנו גורם אחראי, הצמוד לילד במהלך שהותו בגן או בבית הספר.
מכיוון שהמורים עצמם או הגננות בגן אינם יכולים להקדיש לו את מלוא תשומת הלב ולוודא שהוא איננו חשוף לאלרגנים המסכנים אותו, מצמידים לו סייעת רפואית, המלווה אותו לאורך כל השנה. הדבר מוצע גם לילדים, הסובלים ממחלות כרוניות שונות, כמו סוכרת למשל או CP. – שיתוק מוחין.
רקע
ישנם לא מעט ילדים בעלי צרכים רפואיים, הלוקחים חלק ממערכת החינוך בארץ כיום, בין אם בבתי הספר ובין אם בגנים או במעונות היום. ילדים אלה, שבחלקם סובלים מאלרגיות קשות, נדרשים לעבור טיפולים שונים, כחלק משמירה על בריאותם ומניעת החמרת מצבם.
טיפולים אלה, המהווים חלק בלתי נפרד משגרת היום יום שלהם, מונעים מהם מצבים מסכני חיים וסימפטומים נוספים, העשויים לפגוע באופן התנהלותם. הסייעת הרפואית, המועסקת מטעמה של יחידת הבריאות העירונית, מסייעת לילדים, הסובלים מאלרגיות שונות, בין אם זו אלרגיה למוצרי חלב, לבוטנים, לשומשום ועוד. הסייעת מלוות את הילד בחינוך הרגיל וזמינה עבורו לאורך כל שעות היום.
הקצאת סייעות רפואיות לילדים הסובלים מאלרגיות מסכנות חיים החלה בשנת 2011. מכיוון שהילדים נמצאים מחוץ לבית ולא תחת השגחת ההורים, חשוב שתהיה דמות סמכותית, מקצועית ותומכת, שתקפיד שהם אינם חשופים לאלרגנים מסכני חיים. ישנם בתי ספר וגנים שבהם הסייעת עומדת לרשות הילד רק מספר שעות מצומצם בכל יום וישנם מקומות בארץ בהם מערכת החינוך מציעה סייעות רפואיות לילדים אלרגיים למשך יום לימודים מלא.
מי זכאי
ילדים, הסובלים מאלרגיה הנחשבת למסכנת חיים, כמו אלרגיה למזונות שונים – לחלב, לבוטנים, לאגוזים, לשומשום או לדגים, ועם תיעוד של תגובה אנפילקטית קשה מאד בעבר שגרמה להם לירידת לחץ דם ובעיה חמורה בדרכי הנשימה עד לכדי צורך בטיפול בבית החולים. ילדים הסובלים מאסתמה אלרגית, המעלה את הסיכון שלהם לתגובה אנפילקטית, יהיו גם כן זכאים לסייעת רפואית.
איך מגיעים בקשה
כדי לקבל סייעת רפואית, יש לפנות באמצעות העובדת הסוציאלית השייכת לאזור שבו מתגוררים אל משרד הבריאות. מכיוון שמדובר בשירות שאיננו כלול בסל הבריאות, יש צורך בקבלת אישור מיוחד לשם השתתפות במימון מטעם המשרד. אפשר להגיש את הבקשה גם באמצעות מחלקת החינוך העירונית או באמצעות שירותי הרווחה. לבקשה יש לצרף חוות דעת עדכנית של רופא מומחה, תוך התייחסות למצבו הבריאותי של הילד בתקופה של 6 חודשים לפני הגשת הבקשה.
הבקשה נשלחת לוועדה מקצועית מיוחדת, הבוחנת את המקרה ובודקת את מידת הזכאות של הילד, תוך התייחסות למחלה שממנה הוא סובל ומידת חומרתה. בהתאם לכך, מחליטה הוועדה מהו היקף השעות המגיעות לילד, כלומר, כמה שעות בכל יום תלווה אותו הסייעת הרפואית.
לאחר קבלת ההחלטה מחזיר משרד הבריאות, שאליו נשלחה הבקשה, אישור בכתב, המפרט את תנאי העסקת הסייעת הרפואית ומספר שעות הסיוע. במקביל גם יעביר אל הרשות המקומית את התשלום, שאותו יש לשלם לסייעת. הסייעת הנבחרת תעבור הדרכה מטעם הרשות המקומית, שתעשה עם ידי רופא או אחות ובשיתוף מלא של הורי הילד.
חשוב לדעת
ביולי 2013 הורחב היקף עבודתן של הסייעות, כך שהן מספקות מענה לילדים אלרגיים גם במהלך חודש יולי, במסגרת הקייטנות מטעם הרשויות המקומיות.