לעתים קרובות ילדים נדבקים בדלקות בדרכי נשימה עליונות או דלקות אוזניים, מחלות במערכת העיכול המלוות בהקאות ושלשולים, או בעיות הקשורות לפציעות אקוטיות, לטווח הקצר אשר חולפות לאחר מספר ימים או שבועות.
עם זאת, חלק מהילדים מפתחים מחלה כרונית (שנמשכת שנים או אפילו כל החיים), כחלק מהתורשה , גורמים סביבתיים או שילוב של השניים. חשיפה טרום לידתית לעשן סיגריות, אלכוהול ותרופות עלולים להשפיע על בריאותו של התינוק העתידי.
רשימת המחלות הכרוניות הנפוצות בילדים
מספר הילדים הלוקים במחלת אסתמה ממשיך לעלות בכל שנה. קיימים מספר גורמים המעוררים את המחלה אצל הילדים: שינויים במזג האוויר, הצטננות, מאמץ גופני, אלרגנים ואבק ומצבים נפשיים כמו בכי, רוגז או צחוק. טיפול באסתמה מפחית את מספר האשפוזים של הילדים,את הצורך בטיפול במצבי חירום, ומקטין את מספר מקרי המוות כתוצאה מהמחלה. מחלה נוספת בקרב ילדים ששכיחותה בשנים האחרונות גוברת הינה הסוכרת. הרס תאי הלבלב האחראים על ייצור הורמון האינסולין גורם למחלה המתאפיינת בעלייה של הסוכר בדם.
השמנת יתר ועודף משקל בילדים הוא בעיה בריאותית גדולה בקהילה. יותר ויותר ילדים סובלים מעודף משקל, השמנת יתר או מהשמנת יתר חולנית. ילדים רבים שסובלים מעודף משקל נתונים לסיבוכים הזהים למבוגרים כמו סוכרת, מחלות לב, לחץ דם גבוה, כולסטרול גבוה, שבץ, סוגים מסוימים של סרטן, דלקות פרקים והפרעות נשימתיות. מהצד הנגדי קיימת בעיה כרונית הנגרמת כתוצאה מתזונה לקויה המובילה למחלות כמו אנמיה (ספירת דם נמוכה), הפרעות בפעילות של מערכת החיסון ופגיעה התפתחותית ואינטלקטואלית.
מחלות כרוניות עשויות להיות אף מחלות תורשתיות, כאשר סיסטיק פיברוזיס היא דוגמא בולטת לכך. מחלה זו הינה מחלה המובילה לפגיעתן של מערכות רבות בגוף והטיפול בה מתמקד בטיפול בתסמיני המחלה. מחלות התפתחותיות כמו הפרעת קשב וריכוז, הפרעות מהספקטרום האוטיסטי ושיתוק מוחין הן דוגמאות נוספות למחלות כרוניות איתן נאלצים להתמודד ההורים והילדים עצמם לאורך חייהם.
האם ניתן למנוע מחלות כרוניות בקרב ילדים?
לא בכל המקרים ניתן למנוע מחלות כרוניות בקרב ילדים אולם ניתן לנקוט באמצעים מתאימים כדי למזער את הסיבוכים והנזק שהמחלה עלולה לגרום לילד. אחד הצעדים החשובים במניעת המחלות הן תזונת האם ההריונית טרם הלידה. חשוב להקפיד על תזונה מאוזנת ומגוונת כדי לאפשר לעובר להתפתח באופן תקין. כמו כן חשוב לוותר על עישון ולהמנע מצריכת אלכוהול במהלך תקופת ההריון. בהמשך לאחר הלידה, חשוב לשמור על תזונה בריאה של הילד לאורך חייו. פעילות גופנית מסודרת מגינה על הגוף מפני השמנה ותורמת לילדים בעלי נטייה להשמנה.
אבחון מוקדם של מחלות נפש ועיכוב התפתחותי מאפשר טיפול ותמיכה בשלביה המוקדמים של המחלה. טיפול בשלב מוקדם מקטין את הסיכון לסיבוכים ונועד לסייע לילד להשתלב בקהילה. כמו כן, בדיקות גנטיות רבות וייעוץ גנטי אצל בעל מקצוע שנערכות טרם הלידה, הן דרך נוספת למנוע מחלה כרונית עתידית שעלולה לפגוע בילד.
אפילפסיה בילדות
אחת המחלות הכרוניות השכיחות בקרב ילדים היא אפילפסיה, מצב בו מספר רב של תאי עצב במוח שולחים אותות חשמליים בד בבד. שיבוש מסוג זה מציף את המוח וגורם להתכווצות שרירים, אובדן הכרה, שינויי התנהגות ועוד. אבחון המחלה אינו פשוט מאחר והרופאים לעיתים מתקשים לתפוס את ההתקף ומוכרחים למצוא אבחנה מבדלת אחרת כדי לשלול אפילפסיה. רוב התקפי אפילסיה אינם מסוכנים אך לעיתים עלולים לגרום למוות.
הפרעת קשב וריכוז
הפרעה זו הינה בעיה התפתחותית הפוגעת בלימודים, ביכולת הילדים להתמודד עם מצבים חברתיים, פוגעת בזכרון וביכולת הריכוז.