רטינובלסטומה היא גידול סרטני על חלק מעיני הילד, הנקרא רשתית. מצב זה נשמע מפחיד, אך הוא שפיר, אם מאבחנים אותו בזמן ומביאים לגילוי מוקדם.
עיני הילד מתחילות להתפתח בשלב מוקדם ביותר ברחם. תאים הנקראים רטינובלאסטס מתפתחים עד שהם יוצרים את הרשתית, החלק האחורי בעין, המזהה את האור.
לעיתים, משהו משתבש. התאים אינם מפסיקים להתפתח ויוצרים דפוסים על הרשתית. התפתחות זו עשויה להתפשט עד שהיא ממלאת את החלק הפנימי של גלגל העין, ותאים סרטניים עשויים להתפשט לחלקים אחרים של הגוף.
אלו ילדים סובלים מסרטן העין?
רוב הילדים בגילאי וחמש ומטה. מצב זה משפיע לעיתים נדירות על מבוגרים. בין ארבעים לחמישים ילדים מאובחנים מדי שנה, ומעט פחות ממחצית מכלל המקרים, עוברים בתורשה. כלומר, הגן הגורם להתפתחות התאים עובר מהורה לילד. רוב מקרי הרטינובלסטומה משפיעים על עין אחת, וכשהמצב עובר בתורשה, הוא עשוי להשפיע על שתי העיניים.
זהו מקרה נדיר כך שאין צורך להיכנס לפאניקה. אך אם ההורים מבחינים במשהו יוצא דופן בעיני הילד, מומלץ לבדוק אותו בדחיפות רק על מנת להיות בטוחים. רופא הילדים מבצע בדיקת 'רפלקס אדום' ובמידת הצורך מפנה למומחה.
למרות שלסרטן העין קיימים שיעורי הישרדות גבוהים, ילדים רבים חיים עם תוצאות האבחון לטווח הארוך, אשר עשוי לכלול אובדן ראייה בעין אחת או בשתיהן.
אבחון סרטן העין בילדים
בדיקות האבחון מבוצעות בהרדמה וכוללות בדיקות דם מיוחדות, צילום דיגיטלי, סריקות רדיוגרפיות והערכות אולטרסאונד. אונקולוגים המתמחים בבריאות העיניים יכולים לאבחן רטינובלסטומה תוך עינית בקרב למעלה מ-95% מהמקרים.
על מנת להגיע לאבחנה נכונה של מאת האחוזים כל הזמן, מומחי סרטן העיניים מבצעים ביופסיה תוך עינית על מנת למנוע מתאי סרטן להתפשט לחלק החיצוני של העין. נוכחות הארכה היקפית של הגידול, ופלישתו לעצב הראייה, ידועים כגורמי סיכון להתפתחות רטינובלסטומה גרורתית.
מהם התסמינים?
התסמינים העיקריים המאובחנים עם רטינובלסטומה כוללים:
- האישונים נראים לבנים ולא אדומים כשמצלמים את הילד. כלי דם בחלק האחורי של העין צריכים להשתקף באדום. אם אין זה המצב, יתכן שגידול נוכח בעיניים.
- העיניים אינן נעות או מתמקדות באותו כיוון, כמו במצב של פזילה.
- הילד מתנהג באופן המעיד על פגיעה בעיניים.
- האישונים פקוחים לרווחה באופן קבוע, והגוונים משתנים.
- אחת או שתי העיניים בדרך כלל אדומות או נפוחות, ללא זיהום.
- הילד חווה אובדן ראייה.
כיצד מאבחנים סרטן העין בילדים?
הרופא בודק את העיניים. אם הוא מבחין בחלק מהסימנים המעידים על רטינובלסטומה, הוא מורה על בדיקת הדמיה לאיתור גידולים. אם הוא חושד בנוכחות הסרטן, הוא יפנה את הילד לרופא עיניים, המשתמש בציוד מיוחד לבחינת הרשתית ומבצע בדיקות על מנת להבין את שלב הגידול או כמה רחוק הוא התפשט.
בדיקות אלו כוללות אולטרסאונד, סריקות MRI, סריקות CT, סריקות עצם, עמוד השדרה ובדיקות מח עצם.
טיפולים לסרטן העין בילדים
הטיפול ברטינובלסטומה כרוך בשיתוף פעולה של אונקולוג עיניים, אונקולוג ילדים ומטפלים בקרינה. במהלך שלושים השנים האחרונות, הטיפול התפתח להקרנות חלקיות בעיניים, וטיפול חדש יותר מבוסס על כימותרפיה. למרות שמחלה זו מטופלת באמצעות הקרנה חיצונית, חוקרים מצאו שקרינה עלולה לגרום לעלייה בסיכון לפתח סרטן שני בשלב מאוחר יותר בחיים.
לכן שיטות הטיפול כיום בוחנות שימוש בכימותרפיה לכיווץ רטינובלסטומה כדי לטפל במצב באמצעות לייזר, טיפול הקפאה (קריותרפיה) וטיפולי קרינה מקומיים. במקרים רלוונטיים, שיטות אלו נחשבות לבטוחות יותר מאשר הקרנה חיצונית לרטינובלסטומה. כימותרפיה תוך עורקית היא שיטה ניסיונית חדשה של ריסוס העין עם כימותרפיה.
טיפול ברטינובלסטומה כרוך בדרך כל בצוות רופאים מומחים בעיניים, ואונקולוגים המתמחים בהקרנות לילדים. רופאים אלו בודקים את הילד ודנים עם ההורים בכל שיטות הטיפול השונות הזמינות.
עוד בנושא: