סינוסיטיס (דלקת הגת בעברית) היא מחלה שכיחה מאוד בקרב ילדים. הגת או הסינוס היא מעין חלל בעצמות הגולגולת כשסך הכול קיימים באדם ארבעה זוגות של גתות או סינוסים להלן:
- הסינוסים הספונדיאלים – ממוקמים במרכז בסיס הגולגולת מאחורי האף.
- הסינוסים הפרונטאליים – ממוקמים באזור המצח.
- הסינוסים המקסילריים – ממוקמים משני צדי האף מתחת לעיניים.
- הסינוסים האתמויאדלים – ממוקמים בין העיניים ובנויים בצורת חלת דבש.
הסינוסים השונים מקושרים לחלל האף באמצעות פתחים קטנים שכן לא מדובר על חללים סגורים. הן חלל האף והן חללי הסינוסים מצופים ברקמת רירית הנקראת מוקוזה שבה מצויות בלוטות זעירות המפרישות ריר. ריר זה שנקרא מוקוס מיועד להגן על הסינוסים ועל רירית האף.
באופן תקין המוקוס מתנקז לחללי האף ומשם עובר ללוע וממשיך למערכת העיכול. במצב של סינוסיטיס מתפתחת דלקת באחד או יותר מהסינוסים.
מה הם הגורמים לסינוסיטיס בילדים?
במצבים מסוימים המוקוס יכול להפוך לסמיך מאוד או נוזלי מאוד כמו למשל במצבי אלרגיה או בזמן זיהום נגיפי או חיידקי ובעקבות כך הניקוז של המוקוס יהיה בעייתי.
כמו כן, הסינוסים שצריכים להישאר פתוחים עלולים להיחסם וגם אז עלולות להיווצר בעיות בניקוז של הסינוסים שיגדילו את הסיכון להיווצרות סינוסיטיס. בעיות בניקוז של הסינוסים יכולות להיות ממקור של טראומה, בצקת מקומית, פוליפ, מוקוס סמיך בצורה חריגה ועוד.
מה הם התסמינים של סינוסיטיס בילדים?
סך הכול נהוג לסווג את הסינוסיטיס לשתי מחלות בהתאם לאופיין. הסוג הראשון נקרא סינוסיטיס אקוטית או סינוסיטיס חריפה והסוג השני נקרא סינוסיטיס כרונית. סינוסיטיס חריפה מופיעה ברוב המקרים לאחר מחלה ויראלית כלשהי ובאה לידי ביטוי בכאבי ראש, חום, ירידה בחוש הריח וכן כאב ממוקד מאוד שמופיע מעל הסינוס הדלקתי ומחמיר בניקוש.
המחלה הכרונית מוגדרת כסינוסיטיס שנמשכת ברציפות יותר משניים עשר שבועות. הסינוסיטיס הכרונית מתאפיינת בגודש אפי ניכר עד כדי חסימה מלאה, אובדן מוחלט או ירידה משמעותית בחוש הריח, ליחה ונזלת צמיגיות מאוד, כאבי ראש ופוליפים.
כיצד מאבחנים סינוסיטיס?
בעיקרון האבחנה של סינוסיטיס מתבצעת על ידי בדיקה של קריטריונים קליניים מסוימים שאופייניים למחלה ועל ידי שלילה של מצבים רפואיים או מחלות אחרות שהיו יכולים לבוא לידי ביטוי באותו האופן.
כך למשל יש לשלול כי השיעול מקורו בשאיפה של גוף זר או במחלת האסטמה, יש לשלול מצב של דלקת אוזניים כרונית ועוד. במקרים מסוימים ניתן לבצע בדיקות הדמיה רפואיות על מנת להדגים את הדלקת בסינוסים וכדי לשלול מצבים אחרים.
כיצד מטפלים בסינוסיטיס בילדים?
הטיפול בסינוסיטיס בילדים כולל שימוש באנטיביוטיקה במקרים בהם ישנו חשד כי מקור הסינוסיטיס בזיהום חיידקי ובמקרים של דלקת חמורה שגורמת לתופעה של דום נשימה בשינה, ניתן לעשות שימוש בתרסיס אף שמכיל סטרואידים להפחתת מידת החומרה של הדלקת.
בנוסף לכך, במקרים בהם מקור הדלקת הוא בתגובה אלרגית, ניתן לעשות שימוש בתרסיסי אף שמכילים נוגדי היסטמין להפחתת מידת החומרה של התגובה האלרגית וכן ישנם תכשירים שמיועדים באופן ספציפי להפחתת הגודש.
במצבים חריגים ניתן לבצע ניתוח שבו למעשה מרחיבים את הפתח של הסינוס החסום או מסירים את החסימה. כיום ישנן טכניקות רבות בהן ניתן לבצע ניתוחים במצבי סינוסיטיס לרבות הרחבת סינוס בעזרת בלון.
במקרים מסוימים יהיה צורך לחדור לסינוס בניתוח במטרה לקחת תרבית הפרשה כדי לברר את המקור המדויק של הזיהום. הטיפול הניתוחי נשקל רק במצבים שבהם לא הייתה תגובה לטיפולים התרופתיים ורק במידה והסינוסיטיס פוגעת באופן קשה באיכות החיים של המטופל.