מחלות כליה בילדים

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

מחלות כליה בילדיםהכליות משמעותיות לתפקוד הגוף, ומתנהגות כמערכת הסינון של הגוף. הן מסייעות לשלוט ברמות מים ולחסל פסולת דרך השתן. בנוסף, הן מסייעות לוויסות לחץ הדם, ייצור כדוריות דם אדומות, ורמות סידן ומינרלים.

אך לעיתים הכליות אינן מתפתחות כראוי, וכתוצאה מכך, אינן מתפקדות כראוי. בעיות אלו הן בדרך כלל גנטיות.

רוב הבעיות האלו ניתנות לאבחון לפני שהתינוק נולד, באמצעות בדיקה שגרתית לפני ולאחר טיפול תרופתי, או ניתוח, כשהילד עדיין צעיר. בעיות נוספות עשויות להופיע מאוחר יותר, עם תסמינים כגון דלקות בדרכי השתן, בעיות גדילה או לחץ דם גבוה. במקרים מסוימים, הבעיות עלולות להיות חמורות ודורשות טיפולים כירורגיים.

מאפייני מחלות כליה בילדות

מחלות הכליה השכיחות ביותר בקרב ילדים נוכחות בלידה וכוללות:

מחלת כליות פובליציסטיות (PKD)

זהו מצב בו שלפוחיות רבות מלאות נוזל מתפתחות בשתי הכליות. ציסטות עשויות להכפיל את עצמן לכמות כה גדולה ורבה, עד שהן מובילות לאי ספיקת כליות. רוב הצורות של מחלה זו עוברות בתורשה.

רופאים יכולים לאבחן אותה טרם הלידה או לאחריה. במקרים מסוימים לא קיימים תסמינים. במקרים אחרים, מחלת כליות פובליציסטיות עשויה להוביל לזיהומים בדרכי השתן, אבנים בכליות, או לחץ דם גבוה. הטיפול משתנה, כשבחלק מהמקרים ניתן לטפל עם שינויים תזונתיים, ומקרים אחרים דורשים השתלת כליה או דיאליזה.

מחלת כליות מולטיציסטיק (MKD)

מצב זה מתרחש כשציסטות גדולות מתפתחות בכליה שלא התפתחה כראוי, ובסופו של דבר גורמות לה לחדול מתפקוד. בעוד שמחלת כליות פובליציסטיות משפיעות תמיד על שתי הכליות, מחלה זו משפיעה על כליה אחת בלבד.

למרבית המזל, הכליה המושפעת ניתנת לשליטה ורוב הילדים הסובלים מהמחלה יחוו תפקוד כלייתי תקין. מחלת כליות מולטיציסטיק מאובחנת באמצעות אולטרסאונד טרם הלידה. רופאים מטפלים בה על ידי ניטור לחץ דם ובדיקות סקר לזיהומים בדרכי השתן בעת הצורך. לעיתים נדירות ביותר, נחוצה הסרה כירורגית של הכליה.

חסימת שסתום שופכה אחורי – זוהי היצרות או חסימת השופכה המשפיעה על בנים בלבד. המצב ניתן לאבחון טרם הלידה או מיד לאחריה, ומטופל בניתוח.

הידרונפרוזיס עוברי – זוהי הרחבת אחת או שתי הכליות, הנגרמת גם כתוצאה מחסימה בדרכי השתן או מצב הנקרא רפלוקס, שבו שתן זורם באופן חריג לאחור מהשלפוחית אל השופכנים. הידרונפרוזיס עוברי מאובחן בדרך כלל טרם הלידה והטיפול משתנה ביותר. במקרים מסוימים, המצב דרש מעקב שוטף בלבד, ובמקרים אחרים יש לבצע ניתוח על מנת לנקות את החסימה בדרכי השתן.

חמצת אבובית הכליה – מצב זה מתרחש כשהכליות אינן שולטות כראוי על כמות החומצה בגוף, במצב העשוי לגרום לאבנים בכליות והשפעה על צמיחת הילד, אך בדרך כלל ניתן לטפל במצב עם תרופות.

גידול על שם ווילם – סוג סרטן זה בקרב ילדים משפיע על הכליה, ובדרך כלל מאובחן בשנתיים הראשונות לחיים. הוא ניתן לטיפול עם ניתוח וכימותרפיה.

גלומרולונפריטיס – זוהי דלקת או זיהום המכילים כלי דם זעירים. המצב עשוי להשפיע על יכולת הכליות לסנן פסולת, במצב העשוי לגרום לנפיחות, דם בשתן והפחתה בייצור שתן. מקרים מסוימים ניתנים לטיפול עם תרופות, בעוד שאחרים דורשים דיאליזה או השתלת כליה.

תסמונת נפרוטית – מצב זה מתרחש כשהגוף מאבד כמויות משמעותיות של חלבון דרך השתן. רוב המקרים מאובחנים בגיל שנה. נפיחות הפנים, הבטן, והגפיים הם בין התסמינים העיקריים אך הם קלים וניתנים לטיפול עם תרופה.

בעיות מולדות בדרכי השתן

כשתינוק מתפתח ברחם, חלק מדרכי השתן עשוי להתנפח לממדים גדולים, בצורה או מיקום שאינו תקין. בעיות אלו כוללות:

שכפול השופכנים – מצב בו לכליה יש שני שופכנים במקום אחד. מצב זה עשוי לגרום לזיהומים בדרכי השתן בטווח הארוך, והוא ניתן לטיפול עם תרופות, או במקרים מסוימים עם ניתוח.

כליות פרסה – מצב בו שתי הכליות מתחברות לכליה מקושתת אחת, בשלב מאוחר יותר בחיים. מצב זה אינו נזקק לטיפול רפואי או כירורגי, אך יש להיבדק באופן קבוע.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

מחלות ילדים

כל מה שרציתם לדעת על מחלות ילדים כאן באתר

אז מה היה לנו בכתבה: