לאחרונה, מדינת ישראל יחד עם המוסד לביטוח לאומי, יצאה בתכנית חיסכון לכל ילד. במסגרת התכנית, עבור כל ילד עד גיל 18 ביטוח לאומי יפקיד 50 ₪ בכל חודש מעבר לקצבת הילדים המוענקת לכל ילד עד להגיעו לגיל 18. כאשר הילד יגיע לגיל 18, הוא יקבל מענק חד פעמי בסכום של 500 ₪.
מי שישמור על החיסכון עד גיל 21, יקבל מענק נוסף. ההורים, יוכלו לבחור בין חיסכון בקופת גמל, לבין השקעה באחת מתכניות החיסכון האחרות בבנק או בחברות להשקעות.
ישנם שלושה מסלולי חיסכון כמו חיסכון בנקאי למי שיבחר לחסוך במסלול זה, הריבית השנתית תהי קבועה ולא תשתנה במהל כל התקופה. מדובר על ריבית פריים שהיא 1.5% ותשתנה, כל עוד יחולו שינויים בריבית הפריים. אם ההורים יחליטו על קופת גמל, ניתן יהיה לבחור בין המסלולים השונים.
מי שלא יבחר לאיזו קופה הוא יצטרף, המדינה תפקיד כסף לכל ילד עד גיל 15, כך שהכספים יופקדו בקופת הגמל להשקעה במסלול אוטומטי. הכספים יועברו לבנק, אשר בו מופקדת קצבת הילדים מהביטוח הלאומי. כל ילד, זכאי לקופה אחת ולא מעבר לכך. מי שיהיה בעל החלטה הוא זה שיקבל את קצבת הילדים ויעשה את הבחירה עבור הילד.
הוספת סכום לחיסכון לכל ילד ע"י ההורים
הורים המעוניינים להוסיף סכום כסף לקופת חיסכון לכל ילד במסגרת התכנית של משרד האוצר בשיתוף עם הביטוח הלאומי, יוכלו להוסיף 50 ₪ כך שסכום החיסכון יגדל ויבטיח סכום פדיון גבוה יותר כאשר הילד יגיע לגיל 18. סכום זה, יכול הגיע לסכום של 20,000 ₪ ואפילו יותר. בכל 20 לחודש, יופקד הכסף יחד עם קצבת הילדים.ניתן לבחור במסלולים כמו:
- תכנית חיסכון ללא תחנת יציאה
- תכנית חיסכון עם תחנת יציאה כל 5 שנים
כל ילד שיפתח לו חיסכון בבנק, יוכל בהגיעו לגיל 18, לבחור את התקופה, אשר בסיומה הוא יוכל לבחור את מסלולי החיסכון ולמשוך את הכספים. באתר של המוסד לביטוח לאומי, ישנו מחשבון שמאפשר להורים לראות את הריביות שלהן מתחייב כל אחד מהבנקים. למשל בנק דיסקונט ובנק הפועלים, התחייבו לריבית שקלית קבועה של 4%, כאשר הריבית הריאלית היא 2%. בנקים אחרים, מציעים ריביות נמוכות יותר.
קופת גמל או חיסכון בבנקים?
האם עדיף להפקיד כסף בקופת גמל או לפתוח חסכון בבנק? התשובה כאן אינה פשוטה. יש לזכור, כי החיסכון הפנסיוני של הציבור, שוכב בקופות הגמל וקרנות הפנסיה, הווה אומר- בשוק ההון ולא בבנק. המדינה מאמינה, כי בשוק ההון התשואה תהיה גבוהה יותר. מד שני, השקעה בקופות הגמל כרוכה בסיכון שכן מטבעם של ניירות הערך לעלות ולרדת. יש הורים שיעדיפו תשואה סולידית ובטוחה בבנקים, אך יש כאלה שיעדיפו את הסיכון עם פוטנציאל התשואה.
בכל שנה, בחודש מרץ, הבנק שבו מנוהל החיסכון לילד, ישלח דיווח על מצב החיסכון בחשבון. גם ילדים שחולים במחלות ילדים כרוניות שמקבלים קצבת נכות, מהביטוח הלאומי, יוכלו לחסוך חלק ניכר מהקצבה ולהבטיח להם סכום נאה בהגיעם לגיל 18. תכנית זו, מטרתה היא ליישר את הפער הכלכלי וליישר קו עם מדינות כמו ארה"ב וקנדה שכבר שנים מתנהלת בהן תכנית זו.
הורים רבים , קיבלו השנה הודעות בדואר בדבר תכנית זו, אשר יצאה השנה, ע"י משרד האוצר והמוסד לביטוח לאומי. כאשר ישנה תכנית חיסכון כזאת מטע המדינה ואתם תוכלו לסייע בסכום זניח נוסף של 50 שקלים בחודש, הביטחון שלכם לעתיד ילדכם יהיה רב יותר. הילד ישמח, כאשר יגיע לגיל 18 ויגלה שעומד לרשותו סכום די נאה, שיוכל להשתמש בו בלימודים, לטיול, לפתיחת עסק וכדומה.