מחלות ילדים

אבחון גנטי לפני ההיריון ומניעת מחלות גנטיות

בדיקות גנטיות לפני הריוןהפרייה חוץ גופית ידועה בדרך כלל בתור שיטה שמאפשרת לזוגות חשוכי ילדים הסובלים מקושי בכניסה להיריון להצליח לעשות בזכות טכנולוגיה רפואית מתקדמת.

מסתבר שניתן לעשות שימוש בשיטת ההפריה החוץ גופית גם פעולה אחרת, לא פחות חשובה, בשיתוף עם שיטה מתקדמת לאבחון גנטי. השילוב של אבחון גנטי לפני ההיריון ביחד עם הפריה חוץ גופית יכול לאפשר לזוגות שהם נשאים של מחלה גנטית קשה להביא לעולם ילד בריא, ללא סיכון וללא צורך בהפסקות היריון. השיטה ידועה במינוח אבחון גנטי טרום השרשה – PGD.

איך זה עובד

תהליך של אבחון גנטי טרום השרשה מתחיל בביצוע הפריה חוץ גופית. לאחר מכן, עוד לפני שמתפתח עובר של ממש ולפני שמקבלים אישור להמשך ההיריון מבצעים בדיקה גנטית המבוססת על חומר גנטי שנלקח מהעובר בכמות מינימלית. זוהי שיטה מתקדמת שמומלצת ליישום בעיקר בקרב זוגות בעלי היסטוריה משפחתית של קיום מחלה גנטית קשה, בדרך כלל חשוכת מרפא. התהליך עצמו הינו מעין ביופסיה קדם עוברית, כאשר התועלת המרכזית היא מניעת הצורך לבצע הפלה מסיבה רפואית כאשר מתגלה מאוחר יותר קיומו של עובד החולה במחלה גנטית קשה.

היכן זה מתבצע

לא כל בית חולים יכול לבצע פרוצדורה כמתואר לעיל, של אבחון גנטי טרום השרשה. כיום, יש בישראל כמה מרכזים רפואיים שיכולים לבצע את הבדיקה הזאת והם:

אילו מחלות ניתן למנוע

כפי שניתן לשער, לא ניתן לבצע בדיקות גנטיות לכל סוגי המחלות בשיטה זו. בדרך כלל, מבצעים בדיקה ממוקדת, שבאה לבדוק האם העובד הצפוי להתפתח נושא או לא נושא מחלה גנטית מאוד מסוימת, כזאת אשר ההורים עשויים להעביר בסבירות די גבוהה לילד. במידה וההורים הם נשאים של שתי מחלות גנטיות, ניתן בהחלט לבצע גם שתי בדיקות במקביל.

אלו הן המחלות שניתן לאתר בקדם העובדים בשיטת PGD:

איתור של טרום עובר בעל אחת מהמחלות האלה יביא לכך שלא יימשך תהליך ההיריון, עד שימצא בבדיקה עובר בריא שניתן יהיה להשתיל ברחמה של האם ללא חשש.

Exit mobile version